top of page

Complementaire zorg groeit

Complementaire zorg begint steeds meer belangstelling te krijgen in zorginstellingen. Hierbij gaat het om het aanvullen van de reguliere zorg met alternatieve vormen van behandeling. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van handmassage en geur in de vorm van essentiële oliën.

Eric Both, voorzitter van de stichting Massage voor de Zorg heeft zijn ervaringen hierover gedeeld op een bijeenkomst voor zorgpersoneel bij De Groene Linde. De Groene Linde is de leverancier van natuurzuivere essentiële oliën. Zij hebben een speciale lijn ontwikkeld voor de zorg, LindeCare.

Tijdens deze lezing heeft hij uitgelegd hoe hand- onderarmmassage en geur een positieve bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van patiënten.

Hand- onderarmmassage is een laagdrempelige techniek om toe te passen. Dit helpt om stress en angst te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en de spieren te ontspannen. Ouderen hebben vaak beperkingen in hun handen , vanwege artrose, reuma of ziekte. Daarnaast draagt het bij aan een gevoel van verbondenheid, rust en voelen mensen zich weer gezien. In de praktijk is dit heel zichtbaar tijdens de massage. Dit resulteert in magische momenten.

Geur speelt een belangrijke rol in complementaire zorg. Door het gebruik van essentiële oliën kan een kalmerend effect worden bereikt en kan de stemming van de patiënt verbeteren. Zo helpt bijvoorbeeld de olie Be Calm om angst, onrust en stress te verminderen, terwijl Be Happy juist zorgt voor lichtheid.

Het toepassen van complementaire zorg in zorginstellingen is dus een waardevolle aanvulling op de reguliere zorg. Het kan helpen om het welzijn van patiënten te verbeteren en draagt bij aan een andere sfeer in zorginstellingen.

Eric Both benadrukt dan ook het belang van deze aanpak en hoopt dat steeds meer zorginstellingen hier gebruik van zullen maken.

Al met al is complementaire zorg een interessante ontwikkeling in de zorgsector. Door het toepassen van hand-onderarmmassage en geur kunnen patiënten op een natuurlijke manier ondersteund worden in deze levensfase. Hopelijk zullen steeds meer zorginstellingen hier gebruik van gaan maken en kunnen we zo het welzijn van ouderen met dementie verbeteren.74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page